Filmer om materialet som förändrar världen

Vad bygger vi med framtidens stål?

Vad bygger vi med framtidens stål? Och hur bygger vi? Det är frågor som vi behöver hjälpas åt att svara på. Arkitekter, konstruktörer, forskare, entreprenörer, byggherrar etc.

Vi vet att stål är en viktig komponent för att kunna bygga en hållbar framtid och det finns många goda exempel. Här samlar vi därför stålprojekt som inspirerar, imponerar och visar vägen framåt!

Artiklar om projekten i film 3 av 3:

Stålnätskatedralen Basilica di Siponto

Ur ruiner i italienska staden Siponto, reser sig en illusion av en fullvärdig katedral, utformad av 4500 kvadratmeter stålnät.
Läs mer >>

Cirkulär byggnad

Det går att bygga 100 procent cirkulärt. ”The Circular building” uppfördes under London design festival 2016 och visade att återvinning, återbruk och öppna materialdata gör det möjligt.
Läs mer >>

Smogätande torn

På en enkel stålstruktur utspelar sig en mindre revolution. Det är holländska designern Daan Roosegaarde som har skapat världens största smogdammsugare med ambitionen att producera ren luft i förorenade städer.
Läs mer >>

Artiklar om projekten i film 2 av 3:

3D-printad stålbro

Holländska MX3D utvecklar banbrytande 3D-printteknologi. Just nu 3D-printar de en smart, 12 meter lång bro i rostfritt stål. Under 2018 ska den placeras över en kanal i Gamla stan i Amsterdam.
Läs mer >>

Tjernobyls nya skyddsskal

Världshistoriens värsta kärnkraftsolycka skedde i Tjernobyl den 26 april 1986. Den skadade reaktor 4 täcktes snabbt med betong, men började efter en tid att läcka. Sedan 1 år tillbaka är problemet dock löst med ett enormt skyddsskal i stål.
Läs mer >>

WTC Transportation Hub

En terroristattack 2001 raserade tunnelbanecentralen vid World Trade Center i New York. Nu är den återuppstånden med vingar av stål. I en gränslös och hoppingivande arkitektur signerad Santiago Calatrava.
Läs mer >>

Artiklar om projekten i film 1 av 3

Solar Egg

Solar Egg är en äggformad bastu i guldskimrande rostfritt stål som återspeglar den omgivande arktiska naturen. En mobil gemenskapssymbol för stadsflytten av Kiruna. Dess monteringsvänliga konstruktion inspirerar till nytänkande och har nyligen tagit bastun ända till Paris.
Läs mer >>

Fasader som andas

Doris Kim Sung på prisbelönta arkitektbyrå DOSU Studio Architecture forskar kring fasader som andas likt den mänskliga huden. Ett lyckat exempel är värmereaktiva metaller i stålkonstruktion som reagerar självmant för att vid behov ventilera eller skydda en byggnad mot solen.
Läs mer >>

Charles Kuonen Hängebrücke

Charles Kuonen Hängebrücke skapar onekligen en känsla av att allt är möjligt. Bron öppnades den 29 juli 2017 och med sina 494 meter i längd är den värdens längsta hängbro för fotgängare.
Läs mer >>