Stålnätskatedralen Basilica di Siponto

 Ur ruiner i italienska staden Siponto, reser sig en illusion av en fullvärdig katedral, utformad av 4500 kvadratmeter stålnät.

”Basilica di Siponto”, är en byggnad som sannolikt förstördes i jordbävningar redan på 1300-talet. Men tack vare 4500 kvadratmeter stålnät går den nu åter att uppleva – fysisk, men ändå som ett hologram, en annan dimension.

Det är den 29-årige scenografen och skulptören Edoardo Tresoldi som låtit återskapa katedralen. Han är specialiserad på storskaliga ståltrådsskulpturer och har bland anat uppfört fantombyggnader i Abu Dhabi, en tidskapsel i Le Bon Marché Rive Gauche i Paris och spökskepp för ljud-performance till havs, utanför Italiens kust. Han använder just stålnätet eftersom dess transparens gör det möjligt att skapa form och utrymmen som representerar en materia som var där och försvann.

Det tog 5 månader att förvandla stålnäten till Sipontos forna katedral i Apulien-romansk arkitektur. Resultatet ser skirt ut, men väger 7 ton och är 14 meter högt. Katedralen blev klar under 2016 och är en mycket uppskattad turistattraktion som kommer att stå kvar på obestämd tid.

www.edoardotresoldi.com