Fasader som andas

Doris Kim Sung på prisbelönta arkitektbyrå DOSU Studio Architecture forskar kring fasader som andas likt den mänskliga huden. Ett lyckat exempel är värmereaktiva metaller i stålkonstruktion som reagerar självmant för att vid behov ventilera eller skydda en byggnad mot solen.

Varför är inte dagens byggmaterial mer anpassningsbara? Varför skulle de inte kunna fungera mer som kläder, eller till och med som hud? Den Los Angelesbaserade arkitekten Doris Kim Sung, professor i Arkitektur på USC (University of Southern California) har en tidigare bakgrund som biolog. När hon applicerar naturens principer i sitt arbete som arkitekt, förvandlas metallfasader till hud som andas.

Doris Kim Sung prisbelönta arkitektbyrå DOSU Studio Architecture specialiserar sig på innovativa byggnader.
– Jag söker efter nya aktiva system till hållbart byggande och design, långt utöver det ”gröna tänket”. Tack vare nya smarta material, ett växande intresse att använda okonventionella byggsystem och det ökande behov att bygga hållbart. Vi kan bygga självventilerande byggnader, säger Sung.

Med hjälp av forskningsbidrag har Sung lyckats utveckla användningen av det snart hundraåriga materialet värmereaktiv metall (eng thermobimetal). Materialet består av två tunna pläterade metallskikt som utvidgar sig olika fort vid temperatur.

I sina experiment demonstrerar Doris materialets möjligheter – inte minst när det kommer till energibesparing. Den skinande skapelsen Bloom i böljande metall består av 14 000 värmereaktiva metalldelar som skurits ut med hjälp av laser. Det unika med metallytan är dess två funktioner. Vid varmare temperatur öppnar sig ”porerna” och den varma stigande luften underifrån släpps ut genom metallytan. En slags självventilation helt enkelt. Vid kallare väder sluter sig metallen och hindrar dyrbar uppvärmd luft att sippra ut. För att kunna testa den värmereaktiva metallen större modeller. Efter tillverkning och montering i helformat följer en hel del tester som berör temperatur, hållbarhet, struktur och så vidare. Här har stålkonstruktionerna spelat en viktig roll.
– Framtidens arkitektur kräver mer än tal om hållbart byggande. Den här typen av material av icke statisk karaktär behöver bli en verklighet, säger hon.