Gestaltningsfrihet

Stålet erbjuder en unik gestaltningsfrihet med maximala spännvidder och stor formbarhet.

Att vara lätt och stark ger enorma fördelar ur både konstruktions- och gestaltningsperspektiv. Här finns egentligen inga givna gränser för vad som är möjligt. Stålet spelar en avgörande roll i byggnader som den spektakulära påbyggnaden på Elbphilharmonie i Hamburg, den lekfulla och tanketvistande bron Lycky Knot Bridge i Hunan Sheng och det hoppingivande landmärket World Trade Centre Transportation Hub.

nextarchitects.com

Mötesplats under bågar av stål

I Humlegårdens fastighet Blasieholmen 55 saknades en naturlig plats för informella möten i sina lokaler. När ljusgården skulle renoveras togs därför sikte på just detta. Nu möts man av en spektakulär och kraftfull installation som fått namnet Nexus, hämtat från latinets ”förbindelse”. Den består av tio bågar av stål, där varje båge är tio meter hög och väger hela sex ton. Följ med bakom kulisserna för att se hur det gick till när Nexus skapades.

Uppseendeväckande landmärke

Aula Medica i Solna har en fascinerande arkitektur tillskriven Wingårdhs. Stålkonstruktionen möjliggör den trattliknande utformningen, vars diameter utökas ju högre upp från marken byggnaden sträcker sig. Tack vare detta ryms bland annat en aula med 1 000 sittplatser.