Solar Egg

Solar Egg är en äggformad bastu i guldskimrande rostfritt stål som återspeglar den omgivande arktiska naturen. En mobil gemenskapssymbol för stadsflytten av Kiruna. Dess monteringsvänliga konstruktion inspirerar till nytänkande och har nyligen tagit bastun ända till Paris.

Solar Egg är ritad av konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström på uppdrag av Riksbyggen, för att uppmärksamma Kirunas pånyttfödelse. Enligt Riksbyggen handlar Solar Egg om den fantastiska Kirunaandan, en sol-symbol för både nyskapande och varsamhet, hopp och gemenskap.

Solar Egg stod klart i april 2017 och placerades först i Kiruna. Bastun flyttade under sommaren till Björkliden för att i slutet av året visas i Paris. Därefter reser ägget till Stockholm och vidare norrut för visning i Gällivare eller Kiruna under 2018.

Solar Egg har en kreativ och flexibel struktur och det mesta av ägget är tillverkat av stål men med en inredning av furu. I mitten finns en vedeldad kamin i formen av ett mänskligt hjärta. Inget isoleringsmaterial förekommer mellan stålskalet och inredningen av trä. Solar Egg består av ett yttre skal av 69 facetter som bär sig själva och skalet hänger i ”midjan” på en bottenstomme. Detta fundament består av en rörstomme med ett golvbjälklag upptill och sex stödben på vilka hela konstruktionen vilar. På mittenstommen står även den 300 kg tunga kaminen. Träinredningen hänger på skalets insida.

Då skalet bär sig själv och träinredningen, utan inre stöd, är hållfastheten särskilt känslig kring öppningar, precis som ett riktigt ägg som går sönder helt om någon delyta krossas. Dörröppningen är därför konstruerad för att ge stadga. Bastun klarar stora temperaturskillnader. Yttertemperaturen kan gå ner till -20 grader samtidigt som inneluften i skalet högst upp i kupolen kan vara 150 grader varm. Hela konstruktionen är beräknad att klara minst 25 m/s.

Ingen facett har 45 graders vinklar någonstans och alla facetter har olika storlek. Det är också omöjligt att anpassa bitarna under montering, varför kravet på precision i plåtarbetet är extra stort.

Solar Egg har tilldelades Stålbyggnadspriset 2017. Juryn hyllade då byggnaden för sin tydliga koppling till Kiruna och sitt möte mellan innovation och tradition, mellan föränderlighet och beständighet. Dessutom hoppas man att branschen tar lärdom av den monteringsvänliga konstruktionen. Solar Egg har också tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, och har vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och nominerats i London International Awards.