Charles Kuonen Hängebrücke

Charles Kuonen Hängebrücke skapar onekligen en känsla av att allt är möjligt. Bron öppnades den 29 juli 2017 och med sina 494 meter i längd är den värdens längsta hängbro för fotgängare.

Charles Kuonen Hängebrucke bjuder på fantastiska naturscener och för både människor och platser närmare varandra. Bron förbinder Zermatt och Grächen och är byggd för att fotvandrare på vandringsleden Europaweg ska komma över Grabenguferravinen, vars botten ligger 85 meter under bron. I blickfånget finns bland annat Schweiz mest berömda berg, Matterhorn.

Bron består av åtta ton kablar och väger totalt 85 ton och har ett specialutvecklat hydrauliskt vibrations- och dämpningssystemet som väsentligt minskar risken för att bron ska komma i svängning. Charles Kuonen Hängebrucke är dessutom den snabbast monterade hängbron i världen. Det tog endast 57 dagar. Det första repet drogs med en helikopter till andra sidan. Därefter användes en självgående monterings linbana, utformad speciellt för byggandet av bron.

Theo Lauber är ingenjören bakom konstruktionen och ägare till det lilla schweiziska företaget Swissrope, som specialiserat sig på konstruktion av upphängningsbroar. Enligt hans beräkningar går det att bygga ännu längre hängbroar.
Vi skulle kunde bygga en bro över den smalaste delen av Grand Canyon. Det skulle bli 2220 meter, berättade han i en intervju med Frankfurt Allegemeine.

Världens näst längsta hängbro är ”Highline 179” nära Reutte i Österrike. Den är 88 meter kortare.