Som avslutning på Stålbyggnadsdagen den 19 oktober i Stockholm, delade Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset. Priset gick till Varvsbron som akrobatiskt spänner över hamnbassängen i Helsingborg.

Juryns motivering
I en nästan akrobatiskt svävande och lutande rörelse mellan olika marknivåer, spänner Varvsbronbron över E4, för att med två svängda partier skapa en S-formad rörelse över hamnbassängen och landa i linje med ett nytt torgrum vid en kanal. Samspelen mellan rum och struktur, mellan massa, tryck och drag, bidrar till både ett effektivt materialutnyttjande, en upplevd spänstighet och en vacker plats att vara och röra sig på. Projektet genomsyras av en eftersträvansvärd god samverkan mellan Helsingborgs stad som engagerad beställare, den gestaltande landskapsarkitekten, broingenjören, övriga tekniska konsulter och en kunnig entreprenör. Allas kunskaper har sömlöst vävts in i projektet och den sammantagna upplevelsen har fått styra.

Företagen bakom Varvsbron och mottagare av Stålbyggnadspriset är:
Arkitekt: Ramboll Sverige
Stålbyggare: Stål & Rörmontage
Konstruktör: Leonhardt Andrä & Partner
Beställare: Helsingborgs Stad

Representanter från det vinnande teamet, från vänster: Henrik Undeland, Tore Lundmark, Ronny Södergren och Arion Statovci

Under Stålbyggnadsdagen presenterades Stålbyggnadsprisets fyra finalister.
Det var mycket hög nivån på samtliga finalprojekt men bland dessa valde juryn att tilldela ett hedersomnämnande till projektet Hage i Råängen.

Representanter från teamet bakom hedersomnämnandet, från vänster: Tommy Andersson, Kia Andersson och Mats Persson

Om Stålbyggnadspriset
Stålbyggnadsinstitutet delar vartannat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. Syftet är att uppmuntra till ett effektivt användande av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Stålbyggnadspriset uppmärksammar arkitekter, ingenjörer och företag som utnyttjar stålets egenskaper för att bygga en hållbar framtid.