Under Stålbyggnadsdagen 2019, den 7 november i Göteborg, välkomnas arkitekter att kostnadsfritt delta i Arkitekturspåret.

Arkitekturspåret bjuder bland annat på en föreläsning om ”The Role of Design in Sustainable Future Developments”. AKT II har använt sina kunskaper för att designa och leverera många projekt med stål, på sätt som många skulle betrakta som ”ovanliga” genom att fullt ut nyttja materialets unika egenskaper. Föredraget hålls av Gerry O’brien.

Under eftermiddagen hålls tre parallella seminarium, alla med en koppling till stålets roll i arkitekturen:

Materialet cortén och dess tillämpningar för byggnader kommer att förklaras av Michael Olofsson på SSAB. Förklarande seminarium som går djupare in på viktiga aspekter för designlösningar. Vad bör man tänka på vid sammanfogning mellan cortén och andra byggmaterial?

Tobias Larsson från Outokumpu kommer att prata om hur rostfritt stål kan utnyttjas och ge oöverträffad livslängd för byggnadsverk. Hur utnyttjar man rostfritt ståls egenskaper och vad man bör tänka på vid hantering, tillverkning och sammanfogning av rostfritt stål i konstruktioner.

Plåt & Ventföretagen med Vd Johan Lindström bjuder på ett specialseminarium, i samarbete med Svensk Byggplåt, om varför byggplåt, ofta av stål, är nutidens och framtidens miljösmarta byggmaterial. Seminariet kommer att presentera goda exempel från plåtslageriarbeten och arkitektur, med mindre spill och ökat återbruk:

  • Luka Murovec från arkitekturkollektivet Raumlabor, Berlin, har varit arkitekt och projektledare för Göteborgs mest spektakulära allmänna bastu och bad i Jubileumsparken.”Svettekörka”. Byggnadens plåtfasad består av hundra procent återvunnet material från tidigare intilliggande industribyggnader och ligger ute i älven på en förankringsanordning, tidigare använd för fartyg.
  • Juha Rosenström på Weatherproof Family, inspirerar med prefabricerat, återbruk och mindre spill. Presenterar bland annat ett fasadsystem som passar väl för återbrukad plåt.

Avslutningsvis kommer samtliga finalistprojekt i Stålbyggnadspriset 2019 att presenteras.