the twist BIG architects
Foto: Hélène Binet

Det nya konstgalleriet i Kistefos lyfter stålets användning i arkitektur till en ny nivå. Belägen i Kistefos skulpturpark ligger BIG architects nya projekt ”The Twist”; en otrolig byggnad vars stålkonstruktion och design bestämts av naturen. Den karaktäristiska vridningen uppstod för att tillmötesgå höjdskillnaden mellan flodbanken på vardera sida. En nick ges till områdets industrihistoria genom att byggnaden är omvälvd av aluminium, uppradade som böcker med den optiska illusionen av en böjd form.

– The Twist är en hybrid som sträcker sig över flera kategorier; det är ett museum, det är en bro, det är en obeboelig skulptur. En uttrycksfull organisk skulptur av rationella repeterande element, säger Bjarke Ingels till designboom

Även om konstruktionens praktiska användning är som konstgalleri, dubblar den även som bro som hjälper flödet genom skulpturparken. Den som besöker Kistefos bjuds numera in i den nya byggnaden samtidigt som de tar sig genom området. Christen Sveaas, grundare av Kistefos, menar att ”The Twist” kommer att expandera möjligheten att arbeta med ledande nutida konstnärer och välkomna fler besökare än någonsin.

– Vår ambition är att göra Kistefos till en must-see kulturell destination, säger han till designboom.

Läs intervjun med Bjarke Ingels om ”The Twist” här >>