I en ny rapport av Climate Group och Ramboll framgår att nära hälften av 250 undersökta företag är beredda att betala mer för stål och betong med lägre CO2- utsläpp. Resultaten från undersökningen, som presenterades igår vid New York Climate Week, signalerar en tydlig och växande efterfrågan på mer hållbara material. CO2-utsläpp från stål- och betongtillverkning står idag för 15% av de globala utsläppen, vilket gör dem till nyckelområden för att uppnå de mål som fastställts i Parisavtalet. 

Rapporten, The Steel and Concrete Transformation: 2024 market outlook of lower emission steel and concrete, är baserad på en undersökning bland 250 företag i 42 länder och 21 industrier.

Syftet är att utvärdera hur redo dessa företag, som inkluderar utvecklare, tillverkare och energiföretag, är att använda stål och betong med lägre CO2-utsläpp i sin verksamhet, och deras vilja att betala mer för dessa material. Undersökningen syftar också till att identifiera vad företagen anser vara de främsta hindren för att marknaden för stål och betong med låga CO2-utsläpp ska kunna växa och mogna.

En positiv syn på marknaden trots hinder

Resultaten från undersökningen pekar på ökande betalningsvilja där 45% av de svarande säger att de skulle vara villiga att betala mer för stål som producerats med minst 25% längre utsläpp. 57% av de svarande skulle vara beredda att betala mer för minskningar som överstiger 50%. För betong var dessa siffror 40% respektive 49%.

 

Viljan att betala mer för stål med låga utsläpp

 

Viljan att betala mer för betong med låga utsläpp

Förmågan att betala ett högre pris varierar mellan branscher och geografier. Jämfört med för ett år sedan anger 52% av de svarande att de idag är mer villiga att göra detta, medan 34% ansågs sig ligga kvar på samma nivå.
Rapporten lyfter också fram att företagen ser övergången till material med lägre utsläpp som oundviklig. 78% av de svarande förväntar sig att stål och betong med lägre utsläpp kommer att vara standardmaterial för nya produkter eller projekt inom ett decennium, och att denna utveckling kommer att drivas av både regulatoriskt tryck och marknadsefterfrågan.
Även om prognosen är övervägande positiv fokuserar rapporten också på hinder för ett storskaligt genomslag på marknaden, och på möjliga lösningar. Företagen angav att trots att utvecklingen går framåt så kvarstår hinder, där kostnad (84%), branschkonservatism (37%) och brist på kunskap (33%) anses vara de främsta utmaningarna.
När det gäller lösningar var företagen eniga om att mycket måste hända inom lagstiftning och regelverk för att påskynda omställningen. Finansiella incitament såsom skattelättnader, krediter och subventioner (69%), koldioxidprissättning (50%) samt standarder för produkter eller gränsvärden för inbäddad koldioxid (43%) identifierades som avgörande områden som regeringar bör prioritera. Utan dem är det osannolikt att uppskalningen av stål och betong med lägre utsläpp kommer kunna ske så snabbt som det behövs. Tydliga och robusta regelverk måste implementeras på alla nivåer och det måste ske nu.

”– Det faktum att fler företag nu är villiga att betala mer för stål och betong med lägre CO2-utsläpp sänder en stark signal till marknaden. För att öka utvecklingstakten behöver alla aktörer samverka – från politiska beslutsfattare och investerare till tillverkare som använder stål och betong, och även slutanvändare som kommer att behöva acceptera ett högre pris till dess att marknaden mognar. Det finns en tydlig efterfrågan. Låt oss använda den för att få till en snabb och bestående utsläppsminskning från tunga industrier.”

Michael Simmelsgaard
Chief Operating Officer of Ramboll

 

Jen Carson, chef för industri på Climate Group:

”– Företagsledare efterfrågar inte bara förändring – det är också de som genomför den. Vår rapport tar temperaturen på marknaden. Det är enormt glädjande att se den efterfrågan som finns här och nu, att många organisationer är villiga att betala mer för stål och betong med lägre CO2-utsläpp. Den ökade efterfrågan är en signal som alla aktörer i värdekedjan – leverantörer, lagstiftare och investerare – lyssna till.
– Men det krävs arbete för att öka takten i utvecklingen. Företag måste få möjlighet att göra de rätta valen för den egna verksamheten, och för planeten, genom att byta till stål och betong med lägre CO2-utsläpp. Politiker måste lyssna på deras behov, stödja deras ambitioner och agera snabbt för att ta bort hinder. Tillsammans med företagens efterfrågan kan en verklig förändring drivas fram inom materialintensiva branscher.”