I fredags eftermiddag, efter 72 intensiva timmar, stängde tempotävlingen Steel Race Reuse 2020 för fler bidrag. Det hade då inkommit 45 förslag som nu tävlar om att få uppföras som en tillfällig mötesplats vid Konserthuset Stockholm i samband med Arkitekturgalan 2020, den 10 mars.

– Det är otroligt inspirerande att få ta del av alla bidrag. Genom att ge utrymme för kreativitet, samverkan och ökad kunskap kan vi öka stålets roll i det hållbara samhällsbyggandet, säger Björn Åstedt vd för Stålbyggnadsinstitutet och medlem i juryn för Steel Race Reuse 2020.

Tävlingen, som är ett samarbete mellan Stålbyggnadsinstitutet och Sveriges Arkitekter, stod öppen för alla arkitekter och arkitektstuderande som är medlemmar i Sveriges Arkitekter. Man kunde delta enskilt eller i team.

– Efter förra årets succé är vi glada att arrangera en tävling som speglar Arkitekturgalans tema. Många arkitektkontor får en kreativ kick av det nya snabba tävlingsformatet och eftersom insatsen inte är så stor för att göra ett förslag kan fler delta, säger Ariella Nisell, chef för arkitektur och kommunikation på Sveriges Arkitekter.

Det vinnande bidraget ska lyfta fram stålets egenskaper samt utnyttja den gestaltningsfrihet som stålet erbjuder. Bidragets utformning ska ta god hänsyn till platsen det ska stå på, det vill säga framför Konserthusets entré på Hötorget. Förutom temat ”mötesplats” är det hanteringen av och idéerna kring återbrukat och återvunnet stål som står i fokus.

Alla bidrag kommer granskas av nedan jury under torsdag och fredag denna vecka.

Juryn för Steel Race Reuse 2020 består av:

  • Juryordförande Robert Schmitz, White arkitekter, utsedd av Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd
  • Björn Åstedt, vd Stålbyggnadsinstitutet
  • Annelise De Jong, IVL Svenska Miljöinstitutet, docent och projektledare
  • Bo-Gert Lundgren, Stålbyggnadsteknik B-G Lundgren, konstruktör
  • Béatrice Agrell, Kvarteret konstruktörer AB

 

Läs hela pressmeddelandet här >>