Arkitekturspåret på Stålbyggnadsdagen

Stålbyggnadsdagen fyllde 50 år i höst. Det firades genom att ge extra utrymme åt stålet i arkitekturen och vi välkomnade därför alla arkitekter att kostnadsfritt delta i vad vi kallade ”Arkitekturspåret”.

Arkitekturspåret bjöd på en härlig tillställning med allt från VR på Mötestorget till intressanta föreläsningar om stålets roll i arkitekturen. Den italienska stjärnarkitekten och visionären Massimiliano Fuksas föreläsning fokuserade på ”Love will save the world” medan Oscar McNeil berättade om ett av ingenjörskonstens mest ambitiösa projekt – det nya stålskyddet över den läckande reaktorn i Tjernobyl. Dagen bjöd även på ett specialseminarium om cortenstål, där Sami Rintala från Rintala Eggertsson Architects, fokuserade på användandet av materialet i arkitekturen, medan materialexperten Anders Wallin från SSAB höll i de tekniska frågorna.

Stålbyggnadspriset delades ut till Solar Egg, ritat av konstnärsduon Bigert & Bergström på uppdrag av Riksbyggen. Två hedersomnämnanden delades även ut till Värtaterminalen respektive Malmö Saluhall.