Världens första 3D-printade stålbro

MX3D thijs wolzak casey hemingway stålbyggnadsdagen arkitekturspåret stål bygger en hållbar framtid
Foto: Thijs Wolzak

Holländska MX3D utvecklar banbrytande 3D-printteknologi. Just nu färdigställer de världens första 3D-printade bro i rostfritt stål. Bron är 12 meter lång och kommer under 2019 placeras över kanalen Oudezijds Achterburgwal i centrala Amsterdam.

3D-printning av stål tillåter organiska former och minimal åtgång av material. Skrivarna går enbart på input utan att bry sig om svårighetsgrad, vilket ger en helt ny formfrihet. Bron blir stark, säker och helt unik.

För att dessutom göra bron smart, designas och installeras ett sensornätverk på bron. Dessa sensorer kommer att samla strukturella mätningar såsom belastning, förskjutning och vibrationer och kommer att mäta miljöfaktorer som luftkvalitet och temperatur. Det gör det möjligt för ingenjörer att mäta brons kondition i realtid och övervaka hur den förändras under sin livstid. Dessa uppgifter kommer också att göra det möjligt att ”lära” bron förstå vad som händer på den, hur många som korsar den och hur snabbt.

För att MX3D ska lyckas med brons komplexitet, samarbetar de med såväl hantverkare och matematiker som formgivare och specialister inom Internet of Things (IoT). Projektet startade i oktober 2015 och beräknas vara klart under 2018. Bron kommer att placeras över kanalen under 2019.

Under Stålbyggnadsdagens Arkitekturspår den 25 oktober i Malmö, delar Casey Hemingway från MX3D med sig av den spännande resan från start till mål.

Läs mer och anmäl dig till Arkitekturspåret här >>